De ce este nevoie pentru organizarea un botez?

Publicat de Cristina 09.03.2020

Organizarea unui botez este un eveniment cu totul special pentru parinti, familie, prieteni si apropiati. Cu totii vor avea ocazia sa se bucure atat de dragalasenia celui mic, cat si de o petrecere memorabila. Pentru a avea parte de o zi frumoasa, la care sa se simta bine toti invitatii este bine sa pregatiti cu atentie toate momentele. Alegerea bisericii pentru ceremonia religioasa si rezervarea locației in care se va desfasoara petrecerea vor fi foarte importante pentru reusita evenimentului.


De ce este nevoie pentru organizarea ceremoniei religioase?
Pentru parinti acest moment este unul cat se poate de emotionant si un pic stresant. O pereche de nasi cu experienta si un preot cu rabdare pot sa-i faca sa treaca de teama scufundarii in apa si de agitatia care ii va insoti pe tot parcursul intregii ceremonii.
Iata de ce aveti nevoie pentru crestinarea copilului si obtinerea certificatul de botez:
- Certificatul de nastere al celui mic
- O pereche de nasi care va veni cu un trusou special
- Achitarea unei taxe pentru biserică
- Un cadou simbolic pentru nasi
- Haine pentru cel mic
- O forfecuta si o cutiuta
- Marturii si bomboane pentru invitati
- Lumanarea pentru botez.
Nasii de botez trebuie sa cumpere si sa aduca:
- un trusou complet cu care va fi imbracat copilul după botez
- lumanarea pentru botez
- un cadou pentru bebelus
- o iconita ce va fi sfintita de preot
- o sticla de vin pentru impartasanie
- o sticla de ulei pentru ungere
- sa plateasca taxele bisericesti.
Trusoul pentru botez contine:
- un prosop mare si unul mai mic
- o panza alba pentru momentul in care bebelusul este scos din cristelnita
- doua lumanari mici pentru masa preotului
- o sticluta pentru mir, un sapun si o fasa pentru mir.
Hainutele de botez necesare pentru copil vor fi cumparate de nasi. Acestea cuprind costumas sau rochita, ciorapei, bonetică, prosopel, paturică etc.

In principal ceremonia de botez este impartita in mai multe etape. Iată care sunt acestea:
In prima parte din Taina Sfantului botez se realizeaza ceea ce este cunoscut drept lepadari sau exorcisme. Bebelusul sta cu fata la apus si nasul declara ca se leapada de satan si de toate lucrurile lui rele. Apoi copilul este intors cu fata la rasarit si nasul anunta, rostind de trei ori Crezul, unirea nou-nascutului cu Hristos.
In a doua parte se realizeaza sfintirea apei din cristelnita in care va fi scufundat copilul si botezarea lui. Aceasta este cea mai importanta parte a ceremonialului, reprezentand crestinarea copilului si eliberarea lui de pacatele parintilor. Unii preoti doar uda doar crestetul copiilor, altii ii scufunda in apa. Apoi bebelusul este invelit in panza alba.
Ceremonia va continua cu alte rugaciuni, dupa care cel mic este uns cu mir si i se va tunde parul capului in forma de cruce, ca semn ca s-a lepadat de omul cel vechi si s-a imbracat in cel nou. Apoi ritualul continua cu ducerea in fata altarului si impartasirea lui.
Aceasta ceremonia cuprinde in principal trei sfinte taine, respectiv: Botezul, Mirungerea si Impartasania.
Toata aceasta ceremonie are nevoie obligatoriu de un fotograf si videograf, care sa imortalizeze cat mai bine cele mai frumoase momente.

Ce trebuie sa faca nasii dupa terminarea ceremoniei religioase?
Dupa terminarea ceremoniei religiase trebuie respectate o serie de traditii, printre care mentionam:
Cand se ajunge acasa, nasa va trece copilul peste prag si-l va da mamei in brațe.
Baia de a doua zi va fi facuta de nasa cu lumanarea de botez aprinsa, rostind rugaciuni si ungandu-l cu mir pe copil.
Apa de baie trebuie sa cotina petale de trandafir, un banut de aur sau de argint, uleiuri frumos mirositoare, grau, orez, busuioc, lapte, miere, zahar, mentă, flori de tei etc. După imbaiere apa se pune la radacina unui pom sau a unei plante.

De ce are nevoie un botez pentru a fi cat mai reusit?
Organizarea unui botez cat mai reusit are nevoie si de rezervarea unei locatii deosebite, obigatoriu cu un loc dedicat copiilor. In timp ce cel mic va trage un pui bun de somn, obosit de dupa ceremonia religioasa, invitatii sunt asteptati la o petrecere de zile mari. Decoruri si decorațiuni speciale, cu tematica adaptata, o mancare deosebita, muzica si dansul nu au cum sa lipseasca. O formatie muzicala si un moment artistic cu ursitori vor face aceasta petrecerea memorabila. Spectacolul ar fi incomplet fara un candybar si cel mai dragut tort pentru copii pe care l-ati comandat vreodata.

Cautati inspiratie si alegeti furnizorii de servicii pentru botez din listele recomandate de noi.