La vie en macarons

Publicat de EVENTIST 12.07.2019

Culori pastelate, crocante la exterior si cu o delicata structura cremoasa in interior, macarons au castigat nu doar vitrinele dar si candy-barurile petrecerilor de orice fel. Concepute in diverse aranjamente sau pur si simplu oferite ca desert, macarons sunt o tentatie oricand, oriunde.

Versatile si potrivite pentru nunti, petreceri de logodna, petreceri de botez si party-uri, aniversari si celebrari de orice fel, macarons sunt tentatia suprema.

Sunt asociate cu deserturile frantuzesti dar conform istoriei acestora, macarons au fost produse in manastirile venetiene inca din secolul al VIII-lea, in timpul Renasterii. Potrivit lui Larousse Gastronomique, macarons au fost create in 1791 intr-o manastire langa Cormery. In 1792, macarons au inceput sa castige faima atunci cand doua calugarite din Carmelit, care au solicitat azil in Nancy in timpul Revolutiei Franceze, au inceput sa le coaca si au vandut aceste mici fursecuri pentru a-si plati locuintele. Aceste calugarite au devenit cunoscute sub numele de "Surorile de Macaron". In acea perioada, macarons nu aveau culori, umplururi sau arome speciale.

Prin 1930 abia, aceste fursecuri au inceput sa fie servite  cu adaugare de diverse gemuri, lichioruri si condimente. Macarons, asa cum este cunoscut astazi este compus din doua discuri de meringue de migdale a fost denumit initial "Gerbet" sau "macaronul din Paris". Pierre Desfontaines, din zona franceza Ladurée, a fost uneori creditat cu crearea sa la inceputul secolului al XX-lea, dar un alt brutar, Claude Gerbet, de asemenea sustine ca a inventat-o. Rafinariile macaronilor francezi au devenit la moda in America de Nord in anii 2010.

Multe carti de bucate italiene din secolul al XVI-lea le mentioneaza drept biscuiti de migdale iar cea mai veche reteta cunoscuta dateaza de la inceputul secolului al XVII-lea si pare sa fie inspirata de o versiune franceza a retetei.

 

Sunt dulciuri de inspiratie regala si sunt asociate cu deserturi fine, sofisticate si cu un pret pe masura. Totusi, pentru ocaziile speciale, macarons si-au castigat dreptul de a fi in centrul atentiei invitatilor de orice varsta pentru ca nimeni nu va rezista la a gusta macar unul, sau pe toate.